Соопштенија

12 јануари 2023

Почуствуван земјотрес 12.01.2023 Радовиш

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, вечерва, 12.01.2023 година регистрираше земјотрес кој потекнува од епицентралното подрачје Радовиш.

Според досегашните податоци со кои располага опсерваторијата земјотресот се случи во 23 часот и 03 минути со Рихтерова локална магнитуда ML2.7 и интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала. Земјотресот беше почувствуван од населението во Радовиш и околината.


06 јануари 2023

Почуствуван земјотрес 06.01.2023 Скопје

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, денес, 06.1.2023 година, регистрира земјотрес чии епицентар припаѓа на скопското епицентрално подрачје.

Според досегашните податоци со кои располага опсерваторијата земјотресотсе случи во 16 часот и 51 минути со Рихтерова локална магнитуда ML2,8 и интензитет од III-IV степени според Европската макросеизмичка скала, а беше почувствуван од населението во Скопје и околината.


19 октомври 2022

Почуствуван земјотрес 19.10.2022 Скопје

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија,со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, вечерва, 19.10.2022 година регистрираше земјотрес кој потекнува одепицентралното подрачје Скопје.

Според досегашните податоци со кои располага опсерваторијатаземјотресот се случи во 23 часот и 06 минути со Рихтерова локалнамагнитуда M L 2.7 и интензитет од III-IV степени според Европската макросеизмичка скала. Земјотресот беше почувствуван од населението во Скопје и околината.


14 октомври 2022

Почуствуван земјотрес 13.10.2022 Гевгелија

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија,со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, денес, 13.10.2022 година регистрираше земјотрес 135 km југо-источно од Скопје кој потекнува од епицентралното подрачје Гевгелија -Гуменџа.

Според досегашните податоци со кои располага опсерваторијатаземјотресот се случи во 23 часот и 56 минути со Рихтерова локалнамагнитуда M L 2.0 и интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала. Земјотресот беше почувствуван од населението во Богданци, Гевгелија и околината.


07 октомври 2022

Почуствуван земјотрес 07.10.2022 Валандово

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија,со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, денес 07.10.2022 година регистрираше земјотрес 132 km југоисточно од Скопје кој потекнува од епицентралното подрачје Валандово.

Според досегашните податоци со кои располага опсерваторијатаземјотресот се случи во 14 часот и 19 минути со Рихтерова локалнамагнитуда M L 3.1 и интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала, а беше почувствуван од населението во Богданци,Струмица, Валандово и околината


24 август 2022

Почуствуван земјотрес 24.08.2022 Пехчево

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, утринава 24.08.2022 година регистрираше земјотрес 115 km источно од Скопје кој потекнува од епицентралното подрачје Пехчево.

Според досегашните податоци со кои располага опсерваторијата земјотресот се случи во 7 часот и 34 минути со Рихтерова локална магнитуда ML2.9 и интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала, Земјотресот беше почувствуван од населението во Пехчево, Берово и околината.


23 август 2022

Почуствуван земјотрес 23.08.2022 Охрид

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, денес 23.08.2022 година регистрираше земјотрес 98 km југозападно од Скопје кој потекнува од епицентралното подрачје Охрид.

Според досегашните податоци со кои располага опсерваторијата земјотресот се случи во 9 часот и 4 минути со Рихтерова локална магнитуда ML2.1 и интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала, а беше почувствуван од населението во Охрид и околината.


31 јули 2022

Почуствуван земјотрес 31.07.2022 Скопје

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, денес, 31.07.2022 година, регистрира земјотрес чии епицентар се наоѓа 26 километри североисточно од Скопје во соседна Република Косово.

Според досегашните податоци со кои располага опсерваторијата земјотресотсе случи во 8 часот и 28 минути со Рихтерова локална магнитуда M L 2,8 иинтензитет од II-III степени според Европската макросеизмичка скала, а бешепочувствуван од населението во Скопје и околината.


26 јули 2022

59 ГОДИНИ ОД СКОПСКИОТ ЗЕМЈОТРЕС

. . . Овој народ многупати почнувал одново сега тоа ќе го направи и овој град: станува од својата смрт тешко и пркосно врз грчот на утробата на земјата, таков што ќе умее да се спротиви на идни грчеви. Да, така, бездруго и мора да се случи. Скопје праќа пораки ширум по земјава и по светот и прима пораки: да, да се биде.

                                                                                                                                                                                                                                                              Славко Јаневски

Денеска, 26 јули 2022 година, се навршуваат 59 години од катастрофалниот земјотрес што го потресе градот Скопје. Точно во 5 часот и 17 минути, невидена стихија се обидела да го уништи животот во градот. Затекнати на спиење или бегајќи панично надвор веднаш по силниот удар од земјотресот, загинале 1070 жители, а 3330 биле повредени. Градот за миг престанал да живее.
Уште во првите мигови започнала спонтана акција на граѓаните, на армијата и милицијата за спасување на луѓето. Само за неколку часа од урнатините биле спасени околу 6000 лица, а пристигнале и спасувачки екипи од сите места на Републиката. Земјотресот бил во близина на скопското село Бразда, со хипоцентрална длабочина од 10 km и јачина на земјотресот од 6.1 степен според Рихтеровата скала и макросеизмички ефекти од Imax=IX степени EMS-1998, кои биле катастрофални за жителите и градбите во Скопје.
Земјотресот од 26.07.1963 год. е само еден од трите нам досега познати катастрофални скопски земјотреси (земјотресот во 518 и 1555 година), кои се должат на тонењето на Скопската котлина и на диференцираните вертикални и хоризонтални тектонски поместувања на околните планини, со резултат на регионалните тектонски напрегања. Сето ова предизвикува тектонската и сеизмичка активност на сите раседи во Скопската котлина и околината.

симни документ


19 јули 2022

Почуствуван земјотрес 17.07.2022 Мрежичко - Кавадарци

 

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, денес 17.07.2022 година регистрираше земјотрес 92 km јужно од Скопје кој потекнува од епицентрално подрачје Мрежичко-Кавадарци.

Според досегашните податоци со кои располага опсерваторијата земјотресот се случи во 15 часот и 40 минути со Рихтерова локална магнитуда ML3.4 и интензитет од III-IV степени според Европската макросеизмичка скала, а беше почувствуван од населението во Прилеп, Битола и околината.

© 2024. Сеизмолошка опсерваторија, ПМФ, УКИМ, Скопје.