Соопштенија

11 јануари 2022

Почувствуван земјотрес Битола 11.01.2022 (18:44)

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, денеска 11.01.2022 година повторно регистрираше серија на земјотреси од пограничното епицентрално подрачје Битола – Лерин. Епицентрите се наоѓаат 120 km јужно од Скопје во соседна Република Грција.

Според досегашните податоци со кои располага опсерваторијата најсилно беше почувствуван земјотресот во 18 часот и 44 минути, со локална Рихтерова магнитуда ML4,0 и интензитет од IV-V степени според Европската макросеизмичка скала, од населението во градот Битола и околината.


09 јануари 2022

Почувствувани серија земјотреси Битола 09.01.2022

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, вечерва, 9.1.2022 година, регистрира серија земјотреси чии епицентри се наоѓаат на 130km јужно од Скопје во соседна Грција во околината на Лерин. Првиот земјотрес кој се случи во 22 часот и 43 минути беше со Рихтерова магнитуда ML5.6 а беше најсилно почувствуван од населението во југозападниот дел на Републиката и тоа со интензитет од V-VI степени според Европската макросеизмичка скала. Во централниот дел од Републиката беше почувствуван со интензитет од IV степени а во Скопје и околината со интензитет од III – IV степени според истата скала. 

 Вториот почувствуван земјотрес беше во 22 часот и 53 минути со Рихтерова магнитуда ML4.2 а беше почувствуван од населението во југозападниот дел на Републиката со интензитет од IV степени според Европската макросеизмичка скала.

Според досегашните податоци овие земјотреси освен мала вознемиреност кај населението не предизвикаа материјални штети.


13 декември 2021

Почувствуван земјотрес Гевгелија-Гуменџа 13.12.2021

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, утрово 13.12.2021 година регистрира земјотрес чиj епицентар се наоѓа 138 km јужно од Скопје во соседна Република Грција.Земјотресот се случи во 06 часот и 48 минути, со локална Рихтерова магнитуда ML3.1. Според досегашните податоци, истиот е почуствуван во јужните делови на територија на Македонија со интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала.


10 декември 2021

Почувствувани два земјотреси 01.12.2021

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, денес на 1.12.2021 година, регистрира два земјотреса чии епицентри се наоѓаат 65 km југозападно од Скопје. Првиот во 08 часот и 14 минути со локална Рихтерова магнитуда ML2.6 и вториот во 08 часот и 21 минута со локална Рихтерова магнитуда ML2.9, а потекнуваат од епицентралното подрачје Кичево. Земјотресите беа почувствувани од населението во југозападните делови со интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала.


17 ноември 2021

Почувсвуван земјотрес  Кичево 16.11.2021

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, денес на 16.11.2021 година во 18 часот и 36 минути, регистрира земјотрес чии епицентар се наоѓа 80 km југозападно од Скопје, а потекнува од епицентралното подрачје Кичево. Земјотресот имаше локална Рихтерова магнитуда ML3.5, а беше почувствуван од населението во југозападните делови со интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала.


08 ноември 2021

Почувствуван земјотрес Дебар 29.10.2021

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје денес во 12 часот и 23 минути, регистрираше земјотрес чиј епицентар се наоѓа во Република Албанија, 100 km југозападно од Скопје и припаѓа на епицентралното подрачје Дебар.Земјотресот имаше локална Рихтерова магнитуда ML3.6, а беше почувствуван од населението во западните делови од нашата Република со интензитет од III-IV степени според Европската макросеизмичка скала.


| 1 | 2 | следно >>
© 2022. Сеизмолошка опсерваторија, ПМФ, УКИМ, Скопје.