Соопштенија

11 јануари 2022

Почувствувани серија земјотреси Битола 11.01.2022 (01:52)

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, денес, 11.1.2022 година, повторно регистрира серија на земјотреси од кои два беа почувствувани со епицентри кои се наоѓаат на околу 120km јужно од Скопје во соседна Грција во околината на Лерин. Првиот земјотрес кој се случи во 1 часот и 52 минути беше со Рихтерова магнитуда ML4.4, а беше најсилно почувствуван од населението во југозападниот дел на државата и тоа со интензитет од IV степени според Европската макросеизмичка скала.

Вториот почувствуван земјотрес беше во 7 часот и 33 минути со Рихтерова магнитуда ML3.0 а беше почувствуван од населението во југозападниот дел на Републиката со интензитет од III-IV степени според Европската макросеизмичка скала.


11 јануари 2022

Почувствуван земјотрес Битола 11.01.2022 (16:14)

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, денес 11.01.2022 година регистрира земјотрес чиj епицентар се наоѓа 120 km јужно од Скопје во соседна Република Грција во пограничното епицентрално подрачје Битола – Лерин.

Земјотресот се случи во 16 часот и 14 минути, со локална Рихтерова магнитуда ML4,5. Според досегашните податоци, земјотресот е најсилно почуствуван во градот Битола и околината со интензитет од V степени според Европската макросеизмичка скала.


11 јануари 2022

Почувствуван земјотрес Битола 11.01.2022 (18:44)

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, денеска 11.01.2022 година повторно регистрираше серија на земјотреси од пограничното епицентрално подрачје Битола – Лерин. Епицентрите се наоѓаат 120 km јужно од Скопје во соседна Република Грција.

Според досегашните податоци со кои располага опсерваторијата најсилно беше почувствуван земјотресот во 18 часот и 44 минути, со локална Рихтерова магнитуда ML4,0 и интензитет од IV-V степени според Европската макросеизмичка скала, од населението во градот Битола и околината.


09 јануари 2022

Почувствувани серија земјотреси Битола 09.01.2022

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, вечерва, 9.1.2022 година, регистрира серија земјотреси чии епицентри се наоѓаат на 130km јужно од Скопје во соседна Грција во околината на Лерин. Првиот земјотрес кој се случи во 22 часот и 43 минути беше со Рихтерова магнитуда ML5.6 а беше најсилно почувствуван од населението во југозападниот дел на Републиката и тоа со интензитет од V-VI степени според Европската макросеизмичка скала. Во централниот дел од Републиката беше почувствуван со интензитет од IV степени а во Скопје и околината со интензитет од III – IV степени според истата скала. 

 Вториот почувствуван земјотрес беше во 22 часот и 53 минути со Рихтерова магнитуда ML4.2 а беше почувствуван од населението во југозападниот дел на Републиката со интензитет од IV степени според Европската макросеизмичка скала.

Според досегашните податоци овие земјотреси освен мала вознемиреност кај населението не предизвикаа материјални штети.


| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | следно >>
© 2024. Сеизмолошка опсерваторија, ПМФ, УКИМ, Скопје.