Соопштенија

07 јули 2024

Почуствуван земјотрес Охрид

 

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, на сеизмолошките станици инсталирани ширум нашата територија, одржувани од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, денес, 7.07.2024 година во 14 часот и 07 минути, регистрираше земјотрес чиj епицентар припаѓа на епицентралното подрачје Охрид, 125 km југозападно од Скопје, со Рихтерова локална магнитуда ML3.6.

Според досегашните податоци со кои располага опсерваторијата, земјотресот е почувствуван од населението во градот Охрид и околината, со интензитет од IV-V степени според Европската макросеизмичка скала, со интензитет од III-IV според Европската макросеизмичка скала истиот е почуствуван во повеќе места од Охридско-Струшкиот регион, како и во дел од пограничните подрачја со Р. Албанија.


03 јули 2024

ОХРИД 3 ЈУЛИ 2017

Во периодот од 18 јуни до крајот на август 2017 г., Охридското епицентрално подрачје беше изложено на сеизмичка активност изразена преку серија на минорни до умерено силни земјотреси со магнитуден интервал M0.1 до M5.0, чие траење и повторување предизвика вознемиреност кај локалното население и туристите.

Најсилниот земјотрес се случи на денешен ден, 3 јули 2017 година во 13 часот и 18 минути по локално време, со магнитуда М5.0 и макросеизмички интензитет од VII степени според Европската Макросеизмичка Скала. Земјотресот беше проследен со силен вертикален удар и звук, слично како на експлозија, што предизвика да го почувствуваат многу луѓе внатре во куќите но и оние во зградите. Многу од оние што спиеле се разбудиле, а мнозинството се исплашиле и ги напуштиле своите домови.

Беше забележано, бранување на водата во Охридското Езеро, заматување на водата во бунарите, но и појава на брановидни формации во почвата. Со послаби макросеизмички ефекти, овој земјотрес беше почувствуван низ целата територија на Републиката но и блиските погранични подрачја.

Повеќето од градбите во градот претрпеле оштетувања. Ѕиданите градби, претрпеле значајни до многу големи оштетувања, како пукнатини на повеќе ѕидови, лизгање на ќерамиди од куќите, паѓање на оџаци, делумно уривање на ѕидови. Кај некои армирано бетонски градби се појавиле пукнатини на ѕидовите, а кај некои паѓање на големи парчиња малтер или гипс од ѕидовите.

Треба да бидеме свесни за постоењето на сеизмичката опасност и нејзината големина, и интензивно и перманентно да работиме на превземањето на мерки и активности за намалување на сеизмичкиот ризик, како преку градење на сеизмички отпорни конструкции спремни да се справат со предизвикот земјотрес, така преку подигање на свеста за заштита од земјотрес.

 


14 јуни 2024

Почувствуван земјотрес Штип

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, на сеизмолошките станици инсталирани ширум нашата територија, одржувани од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, денес, 14.06.2024 година во 19 часот и 54 минути, регистрираше земјотрес чиj епицентар припаѓа на епицентралното подрачје Штип-Радовиш, 68 km југоисточно од Скопје, со Рихтерова локална магнитуда ML2.4.

Според досегашните податоци со кои располага опсерваторијата, земјотресот е почувствуван од населението во градот Штип и околината, со интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала.


28 мај 2024

ПОЧУВСТВУВАН ЗЕМЈОТРЕС 28.5.2024 СКОПЈЕ

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, на сеизмолошките станици инсталирани ширум нашата територија, одржувани од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, на 28.05.2024 година во 10 часот и 48 минути, регистрираше земјотрес чиj епицентар припаѓа на Скопското епицентрално подрачје, 21 km северозападно од Скопје, со Рихтерова локална магнитуда ML2.5.

Според досегашните податоци со кои располага опсерваторијата, земјотресот е почувствуван од населението во градот Скопје и околината, со интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала.


24 мај 2024

Потсетување на земјотресот од 24.5.2009, Дојран - Кукуш

 

 Нa 24 мај 2009 година, пограничното епицентрално подрачје Дојран-Кукуш беше погодено од серија земјотреси. Најсилниот земјотрес се случи во 16 часот и 17 минути UTC (Coordinated Universal Time) со Рихтерова магнитуда од 5.1 степени. Истиот беше почувствуван со максимален интензитет од 7 степени според EMSC-98. Истиот ден се случија уште 20-тина земјотреси со магнитуди кои варираа од 3.0 до 4.2 степени според Рихтер и најголем интензитет од 6 степени според EMSС-98. Постземјотресната активност продолжи и траеше уште неколку дена.


04 април 2024

Одбележување 120 години од земјотресот во Пехчево-Кресна од 4.4.1904г.

На 4 април 1904 година во 12 часот и 25 минути, пограничното подрачјето помеѓу Пехчево и Кресна (Р. Бугарија) било погодено од разорнувачки земјотрес со магнитуда од 7.8 степени според Рихтеровата магнитудна скала и интензитет од Х степени според EMSC-98. Ова е најсилниот земјотрес кој се случил на копнениот дел на Балкански полуостров. Најголемиот дел од населените места околу епицентарот биле целосно разурнати, куќите биле непогодни за живеење, поради што жителите живееле во шатори и колиби. Огромни материјални штети имало и низ целата држава како и во соседството, Бугарија, Србија, Албанија, Грција, каде земјотресот бил почувствуван.

Бројот на загинати и повредени достигнал до околу 150 лица. Овој земјотрес се карактеризира со разни сеизмодеформации и тоа сеизмотектонски (воочливи раседи на површината на Земјата), сеизмогравитациони (одрони, клизишта и др.) и сеизмодинамички (појава на пукнатини на хоризонтални терени). Како позначајни може да ги издвоиме големите пукнатини кои ги предизвикал како во Пехчево, така и во сите останати места каде земјотресот бил почувствуван. Станува збор за широки и длабоки пукнатини, особено оние близу до епицентарот, чиј крај неможел да се види, луѓе се спуштале но не стасувале до дното, а одекнувањето од фрлен камен се слушало цела минута. Покрај пукнатините, истиот предизвикал и појава на ликвифакција (феномен при кој почвата под дејство на динамичкото влијание на земјотресот ги губи своите механички својства и добива особини на вискозна средина) и избивање на топла и ладна вода на повеќе места, некаде таа избивала од површината нагоре до 100м, некаде предизвикала поплави, а по одредено време истата изчезнала.

На главниот земјотрес му претходеле три умерено силни до силни земјотреси со магнитуди од 5.1 до 7.3 степени, а во афтершоковата (последователна) активност, која траела речиси две години, биле забележани уште 5 земјотреси, 3 во 1904 година и 2 во 1905 година со магнитуди од 5.4 до 6.5 степени според Рихеровата скала.


29 март 2024

Посета на ученици од ПСУ „Јахја Кемал“

Во текот на вчерашниот ден, гости во Сеизмолошката опсерваторија ни беа учениците од третта и четвртта година од ПСУ „Јахја Кемал“ од Скопје со кои имавме одлично интерактивно предавање, преку кое учениците ја увидоа широката примена на физичките принципи и закони во конструирањето на сеизмолошките инструменти, регистрирањето на земјотресите, но и одредувањето на нивните параметрите. Научната дебата со учениците продолжи кон објаснување на моменталните, но и идните потенцијални можности и недостатоци на сеизмологијата како наука. Секако, неизоставен дел беа и мерките за заштита од земјотрес.

Им благодариме на учениците за одличната научна дебата и ги покануваме на повторна посета!


22 март 2024

Сеќавање на земјотресот во Мрежичко (Кавадарци) од 22.3.1910

На 22.3.1910 година, во 02 часот и 06 минути по локално време, во атарот на село Мрежичко, јужно од Кавадарци се случил разорен земјотрес со магнитуда МL=5,5 степени според Рихтеровата скала и интензитет I0=VIII степени според ЕМС-98. Од силината на земјотресот најмногу биле погодени селата Клинево, Рожден, Беглиште и Мрежичко каде куќите претрпеле значителни штети, а голем дел и наполно биле разрушени. Земјотресот бил почувствуван на територијата на цела Македонија, но и во градот Воден во Р. Грција. Овој земјотрес е досега најсилниот земјотрес забележан во Тиквешкиот регион.


19 март 2024

Посета на учениците од ПСУ „Јахја Кемал“

Денес, на посета во Опсерваторијата ни беа учениците од прва и втора година од ПСУ „Јахја Кемал“ - Скопје. За време на посетата учениците се запознаа со физичките принципи на работа на сеизмолошките инструменти, начинот на анализа на сеизмолошките податоци и секако мерките за заштита при земјотрес. 


14 март 2024

ПОЧУВСТВУВАН ЗЕМЈОТРЕС 14.3.2024 Р. ЦРНА ГОРА

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, на сеизмолошките станици инсталирани ширум нашата територија, одржувани од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, рано утринава на 14.03.2024 година во 4 часот и 06 минути регистрираше земјотрес чиј епицентар се наоѓа 247 km северозападно од Скопје, во Република Црна Гора, со Рихтерова локална магнитуда ML5.3.

Според досегашните податоци со кои располага опсерваторијата, земјотресот нема предизвикано значителни материјални штети. На територијата на нашата Република, земјотресот е почувствуван во северните и југозападните делови од Републиката,

- Тетово, Гостивар, Дебар, Кичево, Охрид, Струга и Ресен со интензитет од III-IV степени според Европската макросеизмичка скала,

- Скопје, Куманово и Велес со интензитет од III степени според истата скала.


<< претходно | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
© 2024. Сеизмолошка опсерваторија, ПМФ, УКИМ, Скопје.